Lumír Kantor

Elektronické ucho chrání předčasně narozené děti před hlukem

15. 03. 2016 7:44:00
Zvuk léčí. To je jistá věc. Někteří potřebujeme čas od času (někdo i několikrát denně) konejšivý zvuk staré i moderní hudby. Někteří potřebují chorály sportovních stadionů, jiní zvuk motorů. Zamilovaní touží po hlasu toho druhého.

Myslím, že nikomu neublíží zvuky přírody, zpěv ptáků nebo hlas lesa. Maminky potřebují hlas dítěte, dítě naopak potřebuje hlas rodičů. Ale jak je tomu u nenarozeného plodu? Vnímá hlas matky v očekávání během nitroděložního života? Ano. Jednoznačně. Plod je uložen v plodové vodě a ta přenáší chvění hovoru. Stejně tak i tkáně matčina těla. Dítě, či spíše plod, proto řeč matky vnímá. Stejně tak vnímá i vlnění zvuků okolo těhotné. Začátek vnímání zvuků vědci situují do 20. týdne těhotenství. Jistěže není vnímána celá slyšitelná škála a spektrum frekvence zvuků je omezené. Nejvíce jsou vnímány hluboké zvuky, které rezonují tkáněmi těhotné ženy. Naše zkušenosti ukazují, že i po předčasném porodu, a to i na hranici životaschopnosti (v České republice je to 24. týdnů těhotenství) dítě sluchem vnímá. I takový extrémně nezralý novorozenec o porodní váze 500 gramů reaguje na zvuky. To ví všechny sestry a lékaři, které se péči o novorozence věnují. Děti, které nejsou vyrušovány náhlými nebo nadměrně intenzivními zvuky, mají šanci na kvalitnější vývoj mozku.

Některé novorozenecké jednotky intenzivní péče i v České republice využívají jednoduché zařízení, u nás na novorozeneckém oddělení ve Fakultní nemocnici v Olomouci mu říkáme „ucho“. Je to zařízení tvaru ušního boltce, které má po obvodu LED diody. Ty svítí za normální hladiny akustického šumu zeleně, oranžově pak během přiměřeného zvýšení zvuku. Červeně pak diody zazáří, když je hladina vyšší jak 50 decibelů. To umožní kontrolu a ihned vede ke zklidnění hovoru či jiných zvuků u inkubátorů. I po několikaleté zkušenosti na naše ucho reagujeme, je stále účinné. Věcí, které je možno změnit ve smyslu ztišení provozu, je vždycky dost. Už dávno se neklepe na sklo inkubátoru, hlasitě nezavírají jeho dvířka, nevyhrává hudba. Se zavedením určitých metod ztišení hladina hluku na novorozeneckých jipkách opravdu klesá. Personál se ztišil, telefonuje se mimo prostor s inkubátory, omezují se návštěvy cizích osob, velké vizity i výuka se přesunuly do vedlejší místnosti. Toto je možné i kontrolovat záznamem z paměťové karty v „uchu“ několik týdnů zpět.

Na jedné JIP v Holandsku jsem viděl i úpravu, při níž jsou alarmy přístrojů jen světelné, nikde nic nehouká a nepíská. Alarmy se objevují i na osobních telefonech nebo na centrálním monitoru. To je moc dobrá cesta, pokusíme se k ní časem dojít i v Olomouci. S úsměvem a nadsázkou mohu říct, že to bude zdravé i pro duševní zdraví personálu. Po těžké probděné noční službě na JIP s neustále houkajícími přístroji je vidina ticha k nezaplacení.

Autor: Lumír Kantor | karma: 13.50 | přečteno: 538 ×
Poslední články autora