Největší osamění

1. 09. 2016 13:29:34
Tento rok je pro mě mimořádný z nejrůznějších důvodů. Jedním z nich je i završení úsilí o kurz, v němž bychom si na Novorozeneckém oddělení i Porodnici Fakultní nemocnice v Olomouci prohloubili znalosti komunikace s rodiči.

S těmi, kteří po těžké životní ráně v podobě úmrtí dítěte během nebo po porodu. Za ta léta jsem byl u stovek úmrtí a vím, jak jednoduché je slovem pomoci nebo ranit. Také narození dítěte s handicapem je pro rodiče velkou zkouškou. Uplynulých 20 let mi vadila situace, jak moc se maminky s takovým dítětem (nebo už bez něj) cítí opuštěné. Vím to z mnoha rozhovorů s nimi. A tvrdím, že nejopuštěnějším člověkem na světě je maminka, když se dozví, že jí zemřelo dítě. Personál kolem nich chodil, jako by tam nebyly, ostýchal se s nimi mluvit a nevěděl, jak reagovat. Bylo pro mě velmi tíživé a přál jsem si to léta změnit. Ale vše má svůj čas.

Povedlo se organizačně a ekonomicky zajistit pro celé porodní patro (110 porodních asistentek, sester a lékařů) dvanáctidílný kurz doprovázení rodičů v tíživé situaci. Ten pro nás pořádá Prázdná kolébka a Dlouhá cesta. Mají s těmito kurzy velké zkušenosti. 10 x formou e-learningu a 2x setkání „face to face“ s lektorkami a rodiči, kteří prožili onu zlou situaci. První skupina v počtu 35 průkopníků absolvovala v červnu, další bude začínat co nevidět. No a poslední skupina bude kolem Vánoc. Já vím, že to jsou věci, které se někdo nenaučí celý život a jinému jsou dány od Pána Boha. Ale tenhle kurz určitě pomůže jak rodičům s tragickou zkušeností, tak i zdravotníkům. Věřím tomu.

Autor: Lumír Kantor | čtvrtek 1.9.2016 13:29 | karma článku: 20.57 | přečteno: 1160x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Olomouc

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 674

Dětské lékařství je nádhernou jízdou druhou půlí mého života. Předchozí zkušenost vyučeného elektrikáře a absolventa průmyslovky k tomu byla skvělou průpravou.  Skauting mi zase pomohl formovat životní názory a hodnoty. A dovedl mě k poznání, že  totalita a diktatura skupin či jednotlivců jsou slepou cestou. Jsem dětský lékař a věnuji se dvacet pět let největšímu pokladu – novorozeným dětem.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...